Fra sommeren 2019 står 46 lavenergiboliger klar til indflytning i Lejre syd for Roskilde. Første spadestik til nyt bofællesskab tages i dag med deltagelse af bl.a. borgmester Carsten Rasmussen samt stifter af EcoVillage-konceptet Rikke Amalie Søndler.

Mange af nutidens storbyboere efterspørger deleøkonomi, fællesskab og miljøbevidsthed. Samtidig ønsker de større grad af fleksibilitet og frihed til at prioritere familien, videreuddannelse, ferie m.m. Opførelsen af det første økologiske bofællesskab med fokus på det trygge og nære går nu i gang, og interessen er stor.

Borgmester i Lejre, Carsten Rasmussen, ser frem til opførelsen:

”Som kommune skal vi kunne tilbyde et mangfoldigt udvalg af boformer. Derfor glæder det mig, at vi i de seneste år har set nye bofællesskaber skyde op, hvor bæredygtigt byggeri og muligheden for at bo tættere på hinanden går hånd i hånd. Jeg byder de nye beboere velkommen til en kommune, der udvikler sig ved at dyrke fællesskab, natur og nærhed,” fortæller Carsten Rasmussen.

Rikke Amalie Søndler, stifter af EcoVillage-konceptet, er stolt over at se den første økolandsby tage form:

”Nu skal vi tage spadestikket til vores første bofællesskab. Det er virkelig stort. Det gik i gang som en drøm hos mig selv om at bo mere socialt og bæredygtigt. Tænk, hvor meget vi kan vinde ved at dele flere fælles faciliteter i vores dagligdag. Det har drevet os i EcoVillage hele vejen, og vi deler drømmen med rigtig mange andre. Nu kan de kommende beboere glæde sig til, at de kan se det blive til konkrete bygninger her i det smukke Lejre,” siger Rikke Amalie Søndler.

Forventningsfuld kommende beboer
Skråningen kan melde stort set udsolgt. Med kun to boliger tilbage i den første etape planlægger man allerede en etape 2. Ønsket om at blive en del af et større fællesskab betyder meget for de kommende beboere. En af dem, Gry Ellesøe, glæder sig til, at Skråningen står færdigt:

”Vi går bare og glæder os til at flytte ind om et års tid. Jeg er alenemor og har en datter på 13 år, og i en almindelig hverdag med job er det svært at få set vennerne. Derfor glæder jeg mig helt vildt til at have en masse omkring mig, der hvor vi bor. Min datter flyver jo også fra reden på et tidspunkt.”

Det grønne fællesskab ser Gry Ellesøe også frem til at blive en del af:

”Jeg har et par ideer, som jeg gerne vil føre ud i livet, men ikke kan gøre alene. Lave have og dyrke egne grøntsager. Det har jeg hverken viden eller kræfter til at gøre selv. Derfor betyder det også noget for mig at bo sammen med nogen, der dybest set deler samme vision. Det er mere motiverende at leve bæredygtigt, når vi er mange, der gør det. Hvis det bare er mig, der komposterer, gør det ikke den store forskel. Men det gør det, når vi er mange. Det er sjovere at være sammen.”

Skråningen i Lejre ligger ud til et fredet område med bevaringsværdige gravhøje. Der er planer om, at området skal være rekreativt med gå- og løberuter og dyrehold. Materialerne til bebyggelsen er bæredygtige, lokalt producerede og velafprøvede.

Hos CASA følger man udviklingen indenfor byrum og boligformer, og Michael Mortensen, adm. direktør glæder sig over byggeriet:

”De moderne bofællesskaber med bæredygtighed, økologi og deleøkonomi blomstrer op rigtig mange steder. For CASA er det spændende at være med til at skabe og bygge hjem, som mennesker trives i. Det være sig både erhverv og her private boliger. Vi har været i dialog med Rikke og EcoVillage, siden Rikke først fik idéen, og vi glæder os til, sammen med vores dygtige underentreprenører, at være med til at sørge for, at drømmen bliver til virkelighed,” siger Michael Mortensen.

Efter planen står Skråningen klar til indflytning sommeren 2019.

Læs mere om EcoVillage og Skråningen her.

Kontakt
For yderligere informationer er du velkommen til at kontakte
Mette Jørvad, Kommunikationschef, CASA A/S, +45 2118 9399, mej@casa-as.dk