I disse dage overdrages nøglerne til ”skrånerne”, som har købt bolig i det økologiske bofællesskab EcoVillage i Lejre. Denne første etape består af 46 huse på 40-137 kvm, som ligger naturskønt ned til å og med udsigt til marker.

CASA-teamet har overdraget boligerne til nogle rigtig glade beboere, som glæder sig utroligt meget til at leve i fællesskabet. De fleste kender hinanden allerede, da der i løbet af købs- og byggeprocessen har været mange møder blandt andet i form af åben byggeplads, fællesspisninger, visionsdage m.v.

Susanne Bertelsen og Claus Vittus er lige flyttet ind. På trods af, at flyttefirmaet netop har leveret kasser og møbler til ”et helt hus”, giver de sig tid til en snak over en kop kaffe om, hvad der har fået dem til at vælge EcoVillage på Skråningen i Lejre og om deres forventninger.

Claus:

”Vi har altid boet i bofællesskab. Det giver os så meget at forholde os til andre mennesker i forskellige aldre og få nye ting til at ske. Det tanker os op. Vi ’skrånere’ har et fælles værdigrundlag. Vi har lyst til at gøre ting sammen og skabe noget, vi kan bygge videre på. Økologi er vigtigt for os alle. Mange har musik som interesse – en hel del er køkkenhave-entusiaster.”

Susanne supplerer:

”Ja, det har i beslutningen om at flytte hertil været vigtigt for os, at der er et fælleshus. Et sted med mulighed for alle mulige fælles aktiviteter. Meget skal foregå i fælleshuset, hvor vi naturligt samles til fællesspisning fire gange om ugen. Vi bor derfor småt. Det er virkelig microliving. Vi har boet i hus i 28 år og har ryddet rigtig meget op, før vi pakkede sammen. Vi har måske en tredjedel med. Det er slut med alle de ting, vi slet ikke har brug for. Vi skal tænke kreativt blandt andet i forhold til indretning af skuret og skabsplads i entréen.”

Skrånerne har opstillet en lukket container til den første tid, hvor beboerne kan stille møbler og inventar, som de alligevel ikke får brug for. Alle kan hente og bringe herfra – en del vil kunne benyttes i fælleshuset.
Genbrug er sagen – bæredygtighed er i højsædet.

Forskellighed på boliger, som afspejler beboernes behov

Forventningerne til området og huset er indtil nu indfriet. Susanne fortæller: ”Det var rigtig godt, at vi var inviteret til fælles tur til ScandiByg i Løgstør, hvor vi så materialerne og hørte om processen med husene.”

Claus:”

Jeg er blevet positivt overrasket over forskelligheden i husene. Der er et standardkøkken og bad, men ellers er de jo slet ikke ens. Det bliver vidt forskellige indretninger, som jo afspejler de forskellige mennesker i deres livssituationer – med små børn, lidt større børn, delebørn, enlige og dem, hvor børnene er flyttet hjemmefra.”

Susanne og Claus har allerede sat deres helt eget præg i boligen med en væg opbygget af genbrugsgulvbrædder og genbrugsvindue. Desuden er den teglrøde maling klar til væggen i køkkenet for at bryde med alle de hvide flader.

Når alle er på plads, og fælleshuset er indviet, har skrånerne tænkt på at holde åbent hus for alle, der kunne være interesserede i at se forbi – og måske flytte ind i Skråningen 2.

Teamet bag Skråningen

Teamet, der står bag udvikling, opførelse og salg af bofællesskabet Skråningen I og II, består af EcoVillage, Vandkunsten, ScandiByg og CASA A/S. I tæt samarbejde bruger vi vores fælles kompetencer til at imødekomme ønsker om og behov for at skabe de optimale rammer for livet i et moderne og bæredygtigt bofællesskab i naturskønne omgivelser med masser af interaktion mellem mennesker.

Læs mere om projektet her https://casa-as.dk/foerste-spadestik-til-oekolandsbyen-skraaningen-i-lejre/

Skråningen I er udsolgt, mens der stadig er ledige boliger på Skråningen II
https://www.eco-village.dk/projekter/skraningen-ii-lejre/